Comanda
telefonica

Vreti sa comandati
prin telefon?


Nimic mai simplu:
sunati la 021 209 45 12

(luni - vineri, intre 08:30-17:00)

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
S-au introdus prevederi noi privind CCC, concediul medical,
concediul de maternitate si concediul de acomodare!



Stimate angajator,

Va propunem o lucrare exceptionala, care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu. A oricarui tip de concediu.

Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit.

Evident, aceste solutii sunt 100% actuale!
Ele tin cont inclusiv de modificarile legislative recente care vizeaza:

  • concediul pentru crestere copil (HG 865/2023)
  • concediul pentru incapacitate temporara de munca (OG 21/2023, OMS 670/2023 si OUG 10/2023)
  • concediul de maternitate (OMS 670/1320/2023 si OUG 10/2023)
  • concediul pentru ingrijirea copilului bolnav (Legea 73/2022, Legea 179/2023)
  • concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati (OUG 12/2023)
  • concediul de acomodare (Legea 70/2023)
Astfel, stiati ca durata concediului de acomodare a crescut de la un an la 2 ani? Sau ca valoarea indemnizatiei minime lunare pentru CCC este de 1.495 lei? Ea a crescut de la 1 martie, odata cu modificarea valorii indicatorului social de referinta, cu 13,8%. Astfel, valoarea Indicatorului Social de Referinta (ISR) creste de la 525,5 lei, in anul 2022, la 598 lei in 2023 si pana in martie 2024.

Aflati informatii complete si profesioniste despre orice tip de concediu din ghidul pe care vi-l punem la dispozitie.




O noutate importanta introdusa prin OUG 10/2023!

Incepand cu 19 martie 2023, persoanele care si-au pierdut locul de munca nu se mai pot asigura pentru concedii si indemnizatii in limita a 12 salarii minime brute. Baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata
Aflati ce se intampla cu contractele deja incheiate la data publicarii acestei modificari!


O alta noutate importanta este reglementata de OG 21/2023! Ordonanta reglementeaza situatia indemnizatiei pentru concediul medical in cazul cumulului de contracte. De asemenea, prin Legea 179/2023 s-a marit perioada pentru ingrijirea copilului bolnav, de la 7 ani la 12 ani.

Raspunsurile sunt detaliate in ghid.




De ce, ca manager de resurse umane,
trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Cele 17 tipuri de concedii sunt:

 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
10. Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati
11. Concediul medical pentru accident de munca sau boala profesionala
12. Concediul pentru evenimente deosebite
13. Concediul pentru carantina
14. Concediul de acomodare
15. Concediul de izolare
16. Concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice
17. Concediul de ingrijitor

 
 
17 tipuri de concedii, 17 surse de probleme.
 
Este vorba despre probleme pentru dvs., managerul de Resurse Umane, obligat sa puneti in ordine adeverinte si certificate medicale, sa numarati zilele de concediu cuvenite, sa calculati indemnizatiile care trebuie platite – totul cu acoperire perfect legala, pe baza actului normativ potrivit si interpretat asa cum il interpreteaza inspectorii ITM. 

Este o lucrare completa, care va transforma intr-un specialist imun la orice truc al inspectorilor ITM veniti in control!
 
Coordonatorul lucrarii este Gabriela Dita, consilier juridic, cu o vasta experienta in domeniul legislatiei muncii, a dreptului civil, comercial, al asigurarilor sociale.
 
  • Coordonator al lucrarii Consilier - Modele de contracte si formulare de procedura juridica, Ed. Rentrop & Straton;
  • Administrator si consultant in Portalul Codul muncii
  • Autor si coautor la numeroase lucrari precum: Consilier Codul muncii, MEMO Relatii de munca, Concedierea perfect legala, Legislatia muncii - Cele mai utile acte normative, Legislatia asigurarilor de sanatate, Contracte. Acte notariale. Actiuni in justitie, Consilier - Raporturile de munca si rezolvarea conflictelor cu angajatii, Cartea Verde a Legislatiei Muncii, Orele suplimentare si munca in zilele de repaus, Contractul Colectiv de Munca, Manualul Expertului in Legislatia Muncii.
  • Lector la primului seminar online pe legislatia muncii si asigurari sociale din Romania

 


Aveti o nelamurire legata de felul
cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat?
 
Raspunsul il gasiti pe stick-ul 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal care va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal etc.
 
In plus, pe STICK gasiti cele mai frecvente situatii practice (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente. 
 
Nu este vorba de situatii ipotetice, ci de situatii concrete din activitatea de zi cu zi a unui manager HR, situatii semnalate sub forma unor intrebari de omologii dvs. din alte firme. Iata doar cateva exemple de astfel de intrebari (cu mentiunea ca raspunsurile lor complete si exacte se afla pe CD-ul mai sus mentionat, raspunsuri date de specialisti pentru care domeniul legislatiei muncii si securitatii sociale nu are secrete):  
 
1. Concedii medicale false. Modalitati de descurajare
Ce masuri legale pot lua eu, ca angajator, pentru prevenirea concediilor medicale abuzive si cum pot verifica daca un angajat care are certificat medical este bolnav conform certificatului?” 
 
2. Concediu fara plata urmat de concediu pentru cresterea copilului
O angajata a efectuat concediu fara plata doua luni consecutive: februarie, martie. Problema este ca a ramas insarcinata in martie. Intrebarea este daca cele doua luni in care a fost in concediu fara plata se considera stagiu de cotizare, daca va primi indemnizatie pentru cresterea copilului.”
 
3. Cererile de concediu de odihna. Obligatia arhivarii
Exista o obligatie legala in ceea ce priveste pastrarea cererilor de concediu in original, semnate, pe hartie?”
 
4. Concediu de odihna pentru angajatii cu timp partial
Persoanele angajate cu contract partial de munca de 2 ore sau 4 ore pe zi beneficiaza de drepturile banesti aferente concediului de odihna, chiar daca lucreaza o perioada de cateva luni in societate?”
 
5. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat
In situatia in care un angajat nu isi poate efectua tot concediul de odihna in anul in curs pentru ca s-a imbolnavit in ultimele luni ale anului, angajatorul este obligat sa-i acorde zilele de CO in ianuarie anul urmator sau poate sa-i compenseze in bani concediul de odihna neefectuat, in luna decembrie a anului respectiv?”
 
6. Numar maxim de zile de concediu fara plata
Pe perioada unui an calendaristic, la cate zile de concediu fara plata are dreptul un salariat?”
 
7. Indemnizatie CCC. Sumele luate in calcul
Daca o persoana obtine venituri si din salariu si din drepturi de autor, la calculul indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului sunt luate in considerare ambele sume?”
 
8. Completarea declaratiei CAS pentru salariatul aflat in CCC
As dori sa stiu, in cazul unui salariat aflat in suspendare pentru cresterea copilului pana la doi ani, cum completez declaratia de CAS? Il trec cu zile lucratoare si salariu zero sau nu il trec deloc?”
 
9. Salariata indezirabila
Daca o salariata care revine din concediu pentru cresterea copilului nu mai este dorita de conducerea firmei, cum ar trebui sa procedeze angajatorul  in aceasta situatie?” 
 
10. Salariat revenit din CCC. Indemnizatie de concediu medical
Un salariat a beneficiat timp de 2 ani de concediu de crestere copil, a revenit la lucru si dupa trei saptamani s-a imbolnavit si a adus concediu medical. Salariatul beneficiaza de indemnizatie de concediu medical, avand in vedere ca nu are stagiu de cotizare decat 3 saptamani (sub o luna)? Daca da, cum se calculeaza concediul medical? Care este baza legala?”
 
11. Majorare de salariu pentru salariatul aflat in concediu medical
Avem un salariat in concediu medical de 10 luni. In acest timp s-au facut majorari salariale colective conform CCM pe societate. Respectivul salariat are dreptul la aceasta majorare? De Craciun s-au dat tichete cadou ca prima. Are dreptul la acestea?”
 

Extrem de utila lucrarea dvs. Am avut nevoie de o solutie si am gasit-o imediat, argumentata perfect. Concret, un angajat al carui CIM a incetat pe 2 februarie ne-a solicitat sa-i platim 20 de zile de concediu de odihna neefectuat, motivand ca sintagma «se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic» a fost eliminata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12. Gratie lucrarii dvs. am putut sa-i explicam foarte limpede de ce nu are dreptate. Multumim.
Rodica Mihailescu, Targu-Mures
 




 
Fiti protejat 100% in cazul unui control ITM!
 
Atentie! Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la ITM. Da, inspectorii ITM sunt foarte activi in aceasta perioada, dornici sa profite de faptul ca firmele nu au inteles inca exact ce si cum se schimba si ce implicatii au aceste schimbari pentru activitatea lor de zi cu zi. 
 
Vestea buna este ca specialistii Rentrop & Straton va vin in ajutor cu un produs editorial de exceptie care lamureste cu promptitudine si profesionalism absolut toate intrebarile generate de recenta modificare a Codului muncii - Ghid practic: 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal.
 
Gasiti aici totul despre concedii, cu probleme concrete, la obiect, legate de situatii care fac parte din viata de zi cu zi a unui manager de Resurse Umane si cu raspunsuri la fel de concrete si la obiect. Fara teorie stufoasa, fara divagatii – doar practica pura si solutii.
 
Comandati acum lucrarea pe stick la pretul de numai 150 lei + TVA!
 

Produsul este disponibil si online, unde il puteti vizualiza oricand dupa ce il achitati!
Va conectati rapid, cu user si parola, folosind platforma ultra moderna www.rsonline.ro!

Avantajele dvs.:

    Acces 24h din 24h, pe orice device (mobil, laptop, PC etc.)
    Motor de cautare performant + posibilitatea de a printa ce doriti
    Adaugati Note/Observatii - Textul se poate mari/micsora sau copia



Produsul pe scurt:

Titlu: 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal
Format: stick USB
Pret: 150 lei + 5% TVA
Mod de comanda: prin intermediul formularului de mai jos
Livrare: prin curier, la sediul dvs.



Garantie! Daca nu sunteti multumit in totalitate de continutul stick-ului, il puteti returna in termen de 30 de zile, in ambalajul original pe adresa Rentrop & Straton, O.P.3 Ghiseul Extern Bucuresti. Veti primi integral suma achitata, fara nicio intrebare suplimentara din partea noastra.


Cu stima,


Maria Ungureanu
Divizia editoriala Legislatia muncii si HR
Grupul romano-german Rentrop & Straton
 
 
 
 
 
Produsele in format stick/CD functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.

Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna martie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.

Bifati produsele dorite:


Concedii - Ghid practic

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.

termenii si conditiile site-ului!

* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.